|
Welcome!
Jūsu grozs:
0 Produkti
Kopā: 0.00 €

Līdz bezmaksas piegādei jāpievieno produkti par 30.00 €



Jūsu grozs pagaidām ir tukšs.

Sākums Informācija Par kosmētikas izejvielām Kā iegūst un izmanto šī sviestu?

 

 

Sviesta koks

 

Šī (shea) koks ir savvaļas augs, kas aug tikai Rietumāfrikas savannā. Koks var dzīvot līdz 200 gadu vecumam un izaugt līdz piecpadsmit metriem augstumā, tas sāk ražot pirmos augļus ap piecpadsmit gadu vecumu un pilnībā nobriest, kad ir 25 gadus vecs. Lielākie shea riekstu ražotāji pasaulē ir Mali, Nigērija un Burkinafaso. Šī sviestu iegūst arī tādā valstīs, kā Togo, Uganda un Gana

 

"Sieviešu zelts"

 

Viens karitē (shea) koks ražas laikā dod ap 20 kilogramiem augļu, kuri ir saldi un ļoti garšo bērniem.  Augļi tiek ievākti tikai pēc tam, kad tie sakrituši zemē, jo tad tie ir pilnīgi nogatavojušies. Āfrikas cilšu sievietes no maija līdz augustam dodas savannā ievākt nogatavojušos augļus. Tradicionāli tas ir sieviešu rūpals. Šī sviesta gatavošanai nepieciešamos augļu kodolus iegūst, noņemot saldo mīkstumu un izkaltējot kauliņus saulē, pēc tam atdalot čaumalas. Šī koka augļu kodoli satur līdz 50 % tauku un no tiem gatavo šī sviestu.

 


 

Vietējo iedzīvotāji šī sviestu izmanto gadsimtiem ilgi un tas ir neatņemama ikdienas dzīves sastāvdaļa Rietumāfrikā.

 

Read More

Šī sviesta izmanto:

  • pārtikā kā taukvielu;
  • ādas mīkstināšanai un aprūpei;
  • ādas pasargāšanai no saules (jo tas satur dabīgu saules aizsargfiltru);
  • nobrāzumu un brūču apkopei;
  • kā pēc skūšanās balzāmu - novērš ādas kairinājumu;
  • kā matu balzamu;
  • kā aizsarglīdzekli zīdaiņiem pret ādas apsārtumu un izsutumiem;
  • grūtniecības laikā, lai novērstu striju rašanos.

 

Pateicoties augstam tokoferola (E vitamīna) un citu vielu sastāvam, šī sviestu plaši izmanto kosmētikā- matu kopšanas līdzekļos, ziepēs, lūpu krāsās, losjonos, krēmos un citos ķermeņa un sejas kopšanas līdzekļos. Šī sviests mitrina ādu, pasargā no saules apdegumiem, paātrina brūču dzīšanu un padara matus elastīgus un dzīvīgus.

Šī sviestu var izmantot pārtikā- Eiropas Savienības direktīva 2000/36/EK paredz, ka šī sviestu var izmantot šokolādes ražošanā kā kakao sviesta aizstājēju (ne vairāk kā 5% no šokolādes gatavošanā izmantotajiem augu taukiem) Citos pasaules reģionos (ASV, Japāna, Austrumeiropa) kakao sviesta aizstāšana ar šī sviestu ir atļauta jau sen, jo tā cena ir zemāka.

 

 

 

 
Visi Internetveikali un cenas